PERSBERICHT: Traceer en certificeer de oorsprong van uw diamant dankzij blockchain

28/04/2022

Beldiamond is het eerste Belgische juwelenmerk dat zijn klanten traceerbaarheid kan garanderen.

Share:

Op een moment dat er kritisch gekeken wordt naar de Antwerpse diamantindustrie omwille van het Russisch-Oekraïense conflict, heeft het Belgische juwelenmerk Beldiamond een partnerschap gesloten met Everledger, een expert in digitale transparantie. Het doel is edelstenen aan te bieden waarvan de ethische oorsprong volledig kan worden gegarandeerd, van de mijn tot de kleinhandelaar.

De levering en oorsprong van diamanten is altijd een vraagteken. Aangezien de stenen van hand tot hand overgaan, is het niet altijd mogelijk hun herkomst te garanderen. Evenmin kan uitgesloten worden dat de winsten uit de (illegale) handel in ruwe diamanten zijn gebruikt om gewapende conflicten te financieren.

Het Belgische juwelenmerk Beldiamond, dat gespecialiseerd is in hedendaagse verlovingsringen, biedt hierop een antwoord en gaat een stap verder dan het ‘Kimberleyproces’ (KPC). Ter herinnering: dit systeem certificeert dat ruwe diamanten die uit een ondertekenend land worden uitgevoerd ‘conflictvrij’ zijn. Maar sommige organisaties, waaronder Amnesty International, bekritiseren het omdat het niet altijd over doeltreffende controles beschikt.

Om de diamantbevoorrading transparanter te maken en meer verantwoording te kunnen afleggen, heeft Beldiamond een partnerschap gesloten met Everledger, een expert in digitale transparantie. Dankzij blockchain-technologie kunnen de gegevens van een bepaald goed – zoals een kunstwerk, een goede fles wijn of een diamant bijvoorbeeld – op een veilige en onveranderlijke manier worden vastgelegd. 

Een Belgische primeur

Andere bekende juweliershuizen in de Verenigde Staten hebben reeds hun vertrouwen gesteld in het Australische bedrijf Everledger. Beldiamond is de eerste Belgische juwelier die zijn klanten een dergelijke traceerbaarheid aanbiedt. Philippe Lipschutz en Timour el Gammal, de twee oprichters van Beldiamond: “Wij willen diamanten aanbieden die voldoen aan strengere normen voor ethische bevoorrading. Dankzij Everledger weten we precies waar een diamant vandaan komt en hoe hij van de mijn tot bij de kleinhandelaar is gekomen. De jongere generatie maakt zich steeds meer zorgen over deze ethische kwestie. Zij wil niet dat een steen drie keer rond de wereld is gereisd voor ze in hun handen komt. Deze mensen willen landen, die worden beschouwd als dictatoriale of weinig transparante regimes, en waar de mensenrechten niets waard zijn, ook niet financieren.”

Dat is een terechte bekommernis, aangezien het Antwerpse diamantdistrict in 2021 voor ongeveer 1,8 miljard dollar aan ruwe diamanten uit Rusland heeft ingevoerd via het bedrijf Alrosa, dat voor 33% in handen is van de Russische staat. Dat is goed voor 25% van alle diamanten die in Antwerpen worden ingevoerd, aldus Tom Neys, woordvoerder van het Antwerpse Wereld Diamant Centrum (AWDC). Zodra het Russisch-Oekraïense conflict uitbrak, stopte Beldiamond met aankopen in Oekraïne.

AI van mijn naar kleinhandelaar

Dankzij de technologie van Everledger kunnen alle diamantgerelateerde documenten worden geregistreerd en gecontroleerd. Deze controles kunnen betrekking hebben op de mijnfactuur, de gegevens van het Kimberleyprocescertificaat, inkomende facturen, luchtvrachtbrieven, facturen van leveranciers en laboratoriumcertificaten, enzovoort.

Everledger gebruikt artificiële intelligentie (AI), zoals optische tekenherkenning (OCR), om alle documenten te trianguleren en de verstrekte verklaringen te verifiëren. Pas als al deze controles met succes zijn afgerond, wordt de informatie overgebracht naar een databank en automatisch weggeschreven naar de blockchain, om nooit meer gewijzigd te worden.

Telkens wanneer de diamant van eigenaar verandert, wordt geslepen of de grens overgaat, wordt een nieuw dossier aangemaakt. Alle documenten en foto’s met betrekking tot het dossier worden nogmaals gecontroleerd en geüpload om het volgende blok in de diamantketen te vormen. ”We kunnen deze databank raadplegen om volledig ethische stenen te vinden. Dankzij Everledger’s blockchain-technologie kunnen we lokaliseren waar de diamant werd gedolven en de stappen traceren tijdens het slijp- en polijstproces. Dat gebeurt zonder dat de informatie over een steen verloren gaat, verkeerd gekopieerd wordt of soms zelfs gecorrumpeerd is.” 

Het begin van een paradigmaverschuiving

Op dit moment is de validatie van diamanten via de blockchain nog een nieuw technologisch huzarenstukje. Slechts een beperkt aantal stenen op de markt wordt immers geverifieerd door de blockchain. “Wij zijn ervan overtuigd dat hun aandeel mettertijd zal toenemen. Deze traceerbaarheidstechniek zal binnenkort alomtegenwoordig zijn, evenals het certificaatnummer dat op elke steen wordt gegraveerd. Tot dit proces op grotere schaal wordt toegepast, hebben wij ervoor gekozen het op verzoek aan onze klanten aan te bieden.”

Beldiamond heeft er altijd een erezaak van gemaakt om zijn klanten correct te informeren over de verschillende soorten diamanten, kleuren en zuiverheden die mogelijk zijn. “Wij streven ernaar kwaliteitsjuwelen te ontwerpen tegen een eerlijke en transparante prijs,” legt Philippe Lipschutz uit. “We begeleiden onze klanten persoonlijk in hun keuzes, zodat ze naar huis gaan met het perfecte juweel dat hun unieke verhaal weerspiegelt.”

Note to press, not for publication:

For more information and/or images, please contact Kurt Peeters