PERSBERICHT: Totstandkoming nieuw speelbos Efteling gestart

20/01/2021

Nest! wordt een plek in het attractiepark voor álle jonge bezoekers.

Share:

Deze week is in de Efteling de totstandkoming van Speelbos Nest! begonnen met het opbouwen van een 6,5 meter hoge toren met een totaalgewicht van 2.500 kilo waarin twee glijbanen komen. Eén van de glijbanen wordt voor rolstoelgebruikers toegankelijk die (met begeleiding) een transfer kunnen maken. In Speelbos Nest! komen bezoekers bekende elementen tegen van de grote achtbanen uit het Ruigrijk, daarom krijgen de toren en de glijbanen de uitstraling van een draak. In de nok van de drakentoren komt een periscoop waarmee ook iedere bezoeker vanaf de grond het uitzicht op 6,5 meter hoogte kan beleven. Het nieuwe speelbos van 1.200 vierkante meter vindt zijn plek in het Ruigrijk tussen de Game Gallery en watercoaster De Vliegende Hollander. Speelbos Nest! wordt een plek waar álle jonge durfals naar hartenlust kunnen spelen, zich kunnen ontwikkelen en klaarstomen voor hun eerste achtbaanervaring.  

Een plek voor iedereen

Afgelopen jaar is na 36 jaar afscheid genomen van de Polka Marina en is er gezocht naar een alternatief voor met name de jonge bezoekers van het Ruigrijk, het gedeelte in de Efteling waar veel achtbanen zijn. Speelbos Nest! wordt dé nieuwe plek voor die doelgroep. Bij de ontwikkeling van het speelbos is het belangrijk dat het voor iedereen toegankelijk is.

“Toegankelijkheid staat al jarenlang hoog in het vaandel bij de Efteling. We vinden het belangrijk dat iedereen zich thuis en veilig voelt in ons park. Dat is voor Speelbos Nest! het uitgangspunt geworden. We willen daar een plek creëren die voor alle jonge durfals toegankelijk is en waar kinderen onbezorgd samen kunnen spelen. Of dat nu een kind met of zonder beperking is”, vertelt Fons Jurgens, Algemeen directeur Efteling. “Ondanks het feit dat het attractiepark momenteel gesloten is en we in een onzekere situatie verkeren, wordt toch met de realisatie van het nieuwe speelbos gestart. Nest! stond al langere tijd op de planning en dit toegankelijke speelbos is een belangrijke toevoeging voor de jongste bezoekers van Ruigrijk.”  

Naast de rolstoeltoegankelijke glijbaan krijgt Speelbos Nest! onder andere een vlonderpad en een speeltuinwaterbed dat voor iedereen met of zonder een (zichtbare) beperking geschikt is. Daarnaast worden alle speelmogelijkheden op verschillende hoogtes gemaakt, zodat het niet uitmaakt of een kind staand of zittend speelt. Ook komt er een plek waar kinderen zich even kunnen terudtrekken en waar minder prikkels zijn door specifieke keuzes in kleurgebruik en thematisering

Stichting het Gehandicapte Kind

Tijdens de ontwikkeling van Speelbos Nest! heeft de Efteling advies ingewonnen bij Stichting het Gehandicapte Kind. Zij zijn deskundig in toegankelijkheid voor kinderen met een beperking en weten precies wat er nodig is om een speeltuin geschikt te maken voor álle kinderen. Daarom wordt Nest! voor de opening getest door hun Speeltuinbende; een groep van kinderen met en zonder beperking. Op die manier wordt Speelbos Nest! straks dé plek voor alle jonge bezoekers.

Op de bouwplaats van het nieuwste speelbos werd de drakenkop van hout geplaatst bovenop de toren. FOTO EFTELING – LEVIN DEN BOER

Note to press, not for publication:

For more information and/or images, please contact Kurt Peeters