In samenwerking met het gespecialiseerde duurzaamheidsbureau Carbon+Alt+Delete uit Leuven ontwikkelde BergHOFF Belgium eenvoudige tips om de klimaatimpact tijdens het koken te verminderen.
De klimaatimpact in de keuken wordt niet alleen bepaald door wat je kookt – zo hebben bijvoorbeeld groenten en fruit van het seizoen een lagere ecologische voetafdruk – maar ook door hoe je het voedsel bereidt.
Zeven haalbare tips om klimaatvriendelijk te koken
1. Gebruik het vuur correct
Zet bij het begin van het koken het vuur voldoende hard, zodat de pan of pot snel opwarmt tot de gewenste temperatuur. Zodra de temperatuur bereikt is, zet het vuur dan lager om de warmte constant te houden. Zo verbruik je minder energie en stoot je minder CO2 uit.
2. Kook met deksel
Wie kookt met een (passend) deksel gebruikt maar liefst twee tot drie keer minder energie, en reduceert zo de CO2-uitstoot.
3. De juiste hoeveelheid water om te koken of te stomen
Water heeft veel energie nodig om op te warmen. Gebruik daarom niet te veel water, omdat je dan minder energie nodig hebt en niet meer CO2 gaat uitstoten dan noodzakelijk.
Extra tip: stoom met het inklapbare stoommandje van BergHOFF.
4. Een platte bodem
Ga na of de pot of pan nog steeds een mooie vlakke bodem heeft. Als deze beschadigd of krom getrokken is, is het tijd voor een nieuwe. Wanneer de pot of pan en het vuur geen goed contact met elkaar maken, is de warmteoverdracht minder efficiënt, ga je meer energie verbruiken en meer CO2 uitstoten.
5. Kook met een efficiënte pot of pan
Gebruik een pot of pan die snel opwarmt en die zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling – zoals de kookpotten en pannen van BergHOFF. Als de energie van het vuur efficiënt wordt doorgegeven aan het voedsel in de pot of pan, verbruik je minder energie en stoot je minder CO2 uit.
6. Keuze van de kookplaat
Een elektrisch inductievuur is aanbevolen. Want het is efficiënt, en de elektriciteit die je verbruikt, kun je van een groene energiebron halen zoals wind of zon. Op die manier kook je CO2-arm.
7. Gebruik het juiste formaat
Op elk potje past een deksel, maar ook op elk vuur past een potje! Het is belangrijk dat de grootte van je pot of pan is aangepast aan de hoeveelheid voedsel die je erin wil bereiden. Maar ook dat het vuur voldoende groot of klein is, al naargelang van de pot of pan die je gebruikt. Op die manier wordt de energie efficiënt overgedragen van het vuur naar de pot of pan en naar het voedsel. Zo gebruik je minder energie en stoot je minder CO2 uit.
Ontdek in de BergHOFF-webshop de verschillende reeksen kookpotten en pannen, met diverse formaten, voor ieders smaak en budget. Waaronder de vernieuwde aluminium LEO-reeks in trendy groen en blauw, de elegante gietaluminium LEO Stone-lijn, of de GEM Downdraft-potten en -pannen voor fornuizen met ingebouwd afzuigsysteem.
Bonustips om klimaatvriendelijk te barbecueën
- Zorg voor een barbecuetoestel op maat, zodat je niet te veel houtskool moet gebruiken om het vlees warm te krijgen.
- Gebruik bruine aanmaakblokjes om de barbecue aan te steken, die zijn duurzamer dan witte. En kokosbriketten, die zijn duurzamer dan houtskool.
- Ook wát er op de grill ligt doet ertoe: experimenteer met minder vlees, vegetarische alternatieven of met seizoensgroenten.
- Als je klaar bent met barbecueën, maar niet alle kokosbriketten of houtskool zijn opgebruikt, sluit dan snel de zuurstoftoevoer af, zodat je deze de volgende keer kunt hergebruiken.
Ontdek in de BergHOFF-webshop de keramische barbecue RON in verschillende afmetingen, en de handige, draagbare LEO-tafelbarbecue in zwart of wit.
Het duurzame engagement van BergHOFF Belgium gaat verder dan hun productassortiment. Ook binnen het bedrijf, achter de schermen, worden maximale inspanningen geleverd om de klimaatimpact te reduceren.