PERSBERICHT: Solarmarkt schittert tijdens InterSolution 2023 in Gent

03/02/2023

120 internationale exposanten etaleerden hun nieuwigheden van dit jaar op de 11e editie van de vakbeurs voor zonne-energie voor de Benelux.

Share:

De sector van zonne-energie bruist, en dat was op InterSolution niet anders! Meer dan 5800 professionals – dat is méér dan twee keer zoveel als vorig jaar! – brachten op 25 en 26 januari een bezoek aan de internationale solarvakbeurs in Gent. Ook de voornaamste aanbieders en producenten in de solarmarkt, uit alle hoeken van de wereld, waren talrijk vertegenwoordigd met indrukwekkende stands.

Met een beursvloer die 40% ruimer was dan vorige keer, viel er voor solarprofessionals weer heel wat kennis en business te rapen op dé netwerk- en vakbeurs voor zonne-energie voor de Benelux. Omdat de beurs vroeg in het jaar plaatsvindt, kreeg de bezoeker een goed beeld van de innovaties die de markt van zonnepanelen, omvormers, energieopslag, laadoplossingen, montagesystemen, regeltechnieken, software en monitoring dit jaar in petto heeft. Met exposanten uit 12 verschillende landen (onder meer België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, China, Oostenrijk, Zwitserland, Verenigd Koninkrijk, Slovenië, Korea…) mag InterSolution zich met recht en reden een internationale beurs noemen. De bezoekers – elektriciens, solarteurs, aannemers, installateurs, dakwerkers, loodgieters, architecten enzovoort – komen voornamelijk uit België (82%) en Nederland (16 %). Voor vele standhouders is en blijft de tweedaagse vakbeurs in Flanders Expo de voornaamste toegangspoort tot de Benelux-solarmarkt.

De grote belangstelling dit jaar zegt veel over het enthousiasme en de verwachtingen die heersen in de markt. Delphine Martens, Exhibition Manager: “Het bruisde op de beursvloer en er was veel bedrijvigheid op de standen. Dat bevestigt het gevoel dat het een bijzonder jaar wordt voor de zonne-energiesector. Natuurlijk zijn we bijzonder trevreden en dankbaar dat opnieuw zoveel exposanten én bezoekers de weg gevonden hebben naar InterSolution in Gent. Maar bovenal zijn we trots op de kwaliteit van de contacten die hier gelegd worden. Ongetwijfeld heeft de beurs weer heel wat zakelijke opportuniteiten voor de aanwezigen opgeleverd, waar zij de rest van dit jaar de vruchten van kunnen plukken. ”

Energie-uitdagingen

De uitdagingen voor de solarmarkt op het vlak van energietransitie zijn enorm, en dat was op InterSolution te zien. Solarbedrijven investeren voortdurend in het zoeken naar nieuwe oplossingen op het gebied van zonnepanelen, omvormers, montagematerialen en opslag voor residentieel en commercieel gebruik. De markt van omvormers en batterijen blijft zich razendsnel ontwikkelen.

Het elektriciteitsnet vereist dan ook alsmaar meer intelligente omvormers. Voor de residiëntiele markt bieden leveranciers steeds vaker hybride omvormeroplossingen aan, die componenten van een pv-omvormer en batterijomvormer combineren.

Ook software was een groot onderdeel van het beursaanbod. Met de nieuwste lay-out- en calculatietools die op InterSolution gepresenteerd werden, kunnen projecten razendsnel berekend worden, inclusief materiaallijst, ballastplan en duidelijke tekeningen voor op het dak. Op het gebied van montage is er een groeiende aandacht voor circulariteit en het beperken van materialen.

Dit jaar werden er niet minder dan 20 Masterclasses georganiseerd door exposanten (Bebat, Durasun, Esdec, Fronius, Growatt, ODE PV-Vlaanderen, Qcells, SMA Benelux, SolarEdge, TW Solar en Virto). Onderwerpen waren onder andere het pv-beleid in Vlaanderen, de do’s & don’ts voor grootschalige zonnedakprojecten, het vermijden van verbruikspieken in het kader van het Vlaamse capaciteitstarief en de toekomst van hernieuwbare energie.

Editie 2024

De beursorganisatie zit niet stil en kijkt graag vooruit naar de volgende editie, op woensdag 17 en donderdag 18 januari 2024 (met nocturne op woensdag) in Gent. De beurs zal dan een overzicht bieden van wat we in dat jaar op de markt mogen verwachten. Geïnteresseerde standhouders kunnen zich nu al aanmelden.

Note to press, not for publication:

For more information and/or images, please contact Kurt Peeters