PERSBERICHT: Jubileumeditie vakbeurs Polyclose brengt sector weer samen

14/09/2022

Eindelijk kon de branche van raam-, deur-, zonwering-, gevel- en toegangstechniek weer uitpakken met innovaties en nieuwigheden op 20e editie van de Europese vakbeurs.

Share:

Van 31 augustus tot en met 2 september verzamelden de koplopers in de wereld van raam-, deur-, zonwering-, gevel- en toegangstechniek zich na lange tijd opnieuw in Flanders Expo in Gent voor de 20e editie van Polyclose. De zomer- en jubileumeditie van de vakbeurs beloofde in alle opzichten bijzonder te worden, en dat was het ook. Meer dan 12.200 sectorgenoten (waarvan 21% uit Nederland) vonden gedurende drie dagen inspiratie en innovaties bij meer dan 220 Belgische, Nederlanse en andere Europese exposanten, gespreid over zo’n 28.000 vierkante meter beursoppervlakte. Dat de netwerk- en vakbeurs in de zomer op zoveel belangstelling kon rekenen, bewijst dat de markt zich sterk blijft ontwikkelen, én dat de beurs een hooggewaardeerde afspraak voor de branche betekent. Een gemiste kans voor afwezige exposanten!

Het deed vele bezoekers en exposanten zichtbaar deugd om elkaar eindelijk weer persoonlijk te ontmoeten, nieuwigheden te ontdekken én te presenteren. Er heerste dan ook veel enthousiasme en bedrijvigheid op de beursvloer. Nieuwe toepassingen werden met trots geëtaleerd en er waren tal van live-demonstraties voor installateurs. Heel wat vertrouwde exposanten tekenden present, maar ook enkele nieuwkomers presenteerden zich voor het eerst aan de markt. Zo waren er onder meer tal van nieuwe spelers op het gebied van IT en software, en zonwering.

Sinds 1991

Naar goede gewoonte bood de beurs een totaaloverzicht van alles wat open en dicht gaat aan en in de gevel, inclusief poorten en hekken. Dat kon voor het eerst in 1991, toen werd Polyclose door oprichter Guy Martens voor het eerst georganiseerd (als ‘vakbeurs voor raam- en deurtechniek’). Ondertussen zijn de sector en de beurs sterk geëvolueerd, en staat de bouwindustrie wereldwijd voor heel wat uitdagingen op het vlak van duurzaamheid, klimaat, digitalisering enzovoort.

Door onze goede kijk op de markt kan de beurs doeltreffend inspelen op veranderingen, aldus Guy Martens. De beurs groeit met de markt mee. Zo maken binnen- en buitenzonwering – omwille van de warmere zomers – en software vandaag de dag een belangrijk deel uit van het beursaanbod. Met steeds nieuwe oplossingen, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid en energiebesparing, zal de sector in de toekomst alleen maar groeien. Persoonlijk contact binnen een internationaal netwerk en menselijk vertrouwen blijven daarbij steeds van essentieel belang. Er zal dus altijd een voorname rol voor de beurs weggelegd blijven.

Design meets technology

De sector heeft sinds de laatste beurseditie in januari 2020 allesbehalve stilgezeten. Particulieren zijn steeds meer gaan investeren in en rondom de woning, en de consument wil zowat álles op maat. De tijd van generieke oplossingen voor de markt zijn voorbij. Gelukkig zijn de mogelijkheden quasi onbeperkt, zoals op Polyclose te zien was. Ook horeca en bedrijven renoveren fors, met groeiende aandacht voor duurzaamheid, isolatie, ventilatie, zonwering en toegangscontrole.

Digitalisering van de sector blijft in een hoge versnelling. Met de nieuwste softwarepakketten die op Polyclose gepresenteerd werden, is de fabrikant in staat om ramen, deuren en vliesgevels voor alle types en afmetingen te ontwerpen, te calculeren en te produceren.

Isolatie, brandveiligheid, naadloze afwerking, nieuwe materialen en trends… allemaal belangrijke factoren bij het correct en kwalitatief plaatsen van ramen en deuren. De trend van ultraslanke design profielen met grote glasoppervlakken zet zich verder door. Dat betekent een grote uitdaging op het vlak van montage, isolatie, lucht- en waterdichtheid, en zonwering. Ook groengevels zijn meer en meer in trek.
Door de klimaatopwarming innoveert de markt van binnen- en buitenzonwering voortdurend om in te spelen op de consument die veeleisender wordt. Polyclose 2022 toont dat esthetiek perfect gecombineerd kan worden met techniciteit, duurzaamheid en onderhoudsgemak.
Door de evolutie van ‘outdoor living’ zijn terrasoverkappingen alsmaar populairder en maken zij volwaardig deel uit van het gebouw. Ook is er groeiende aandacht voor mooi afgewerkte horren voor ramen en deuren.
In de branche van toegangstechniek zien we, uiteraard naast veiligheid, steeds meer aandacht voor flexibiliteit.

Machinebouwers hebben hun producten de voorbije twee jaar bijna alleen maar via 3D-presentaties kunnen demonstreren. Op Polyclose waren tal van automatische, hoogtechnologische productielijnen voor kozijnen en oplossingen voor de bewerking van profielen voor terrasoverkappingen, balustrades, vliesgevels… live te bekijken.

Volgende editie: 17-18-19 januari 2024

Na het succes van dit jubileum legt de beursorganisatie graag de afspraak vast voor volgende editie. De 21e editie van Polyclose zal plaatsvinden op woensdag 17, donderdag 18 en vrijdag 19 januari 2024 in Flanders Expo in Gent. De meeste exposanten lieten alvast weten zeker opnieuw aanwezig te zijn. Geïnteresseerde standhouders kunnen zich aanmelden.

Note to press, not for publication:

For more information and/or images, please contact Kurt Peeters