PERSBERICHT: Efteling vereeuwigt Spookslot met unieke 3D-beleving in de metaverse

14/03/2023

Share:

De griezelige attractie het ‘Spookslot’ maakt op dit moment plaats voor een nieuw spookachtig themagebied met een unieke attractie in de Efteling. Het attractiepark creëert vanuit haar creatief gedachtegoed sprookjes en attracties die van generatie op generatie beleefd kunnen worden. Echter is het soms onoverkoombaar dat iets vervangen moet worden. Daarom wordt het Spookslot digitaal vereeuwigd. Eerder werd dit gedaan middels YouTube-video’s, zoals een walk-through en 360°-video. Vanaf april dit jaar wordt daar een vernieuwende en meest nauwkeurige variant aan toegevoegd: een unieke 3D-beleving van het Spookslot in de metaverse. Iedereen kan straks in de metaverse om het attractiegebouw heen lopen. Alleen medewerkers van de Efteling krijgen met een digitale sleutel, in de vorm van een NFT, exclusief toegang tot de binnenkant van het gebouw en kunnen als vanouds de attractie betreden. Het attractiepark maakt hiermee voor het eerst een attractie zichtbaar in de metaverse.

Meer details dan ooit

De keuze om deze 3D-beleving in de metaverse te realiseren is vernieuwend voor de Efteling. Toch omarmt het attractiepark al jaren nieuwe technologieën. “Vanuit ons creatief gedachtegoed maken we attracties voor de eeuwigheid”, vertelt Koen Sanders, directeur Product, Markt en Imago. “Nu experimenteren we met de nieuwste technologieën. Dankzij de innovatieve 3D-scan hebben we het Spookslot tot in detail kunnen vastleggen, waarmee dit vrijwel een exacte kopie is van het origineel. Dat is enorm bijzonder voor de Efteling. Met een digitale sleutel in de vorm van een NFT krijgen alle medewerkers toegang tot de binnenkant van het attractiegebouw en wordt het Spookslot daadwerkelijk een stukje van hen. De Efteling is immers een beetje van iedereen die er werkt. We hebben als Efteling nooit eerder met de mogelijkheden van NFT gewerkt, daarom kiezen we er bewust voor om dit voor het eerst samen met medewerkers te ontdekken. We helpen hen uiteraard om de techniek goed te begrijpen en we kijken enorm uit naar de eerste reacties.”

3D-scan komt tot leven

“Wat we met het Spookslot hebben gedaan, is zeer uniek in de technologische-branche en nooit eerder uitgevoerd”, vertelt Jeroen Pelser van PelserHartman die de 3D-scan realiseerde. “We zorgen samen met Boldly-XR ervoor dat de 3D-scan tot leven komt in de metaverse. Voor het maken van deze scan hebben we de allernieuwste technieken ingezet. Met meerdere high-end 3D laserscanners, die elk twee miljoen meetpunten per seconde maken, is het zeer nauwkeurig vastgelegd. We zijn enorm dankbaar dat we op onze eigen manier kunnen bijdragen aan het behouden van het Spookslot. We zorgen ervoor dat een icoon, dat voor veel medewerkers en bezoekers een bijzondere betekenis heeft gehad, wordt vereeuwigd in de metaverse. De NFT zorgt ervoor dat exclusiviteit geborgd blijft.”

Metaverse en NFT

De metaverse is een virtuele belevingswereld. Het wordt ook wel real world simulatie genoemd omdat vrijwel alles uit de echte wereld nagemaakt kan worden in de metaverse. Men kan bijvoorbeeld hobby’s uitoefenen, of musea en concerten bezoeken in de digitale wereld van de metaverse. Een NFT heeft een uniek karakter en is niet na te maken, daarom kan het dienen als een digitale sleutel tot bepaalde onderdelen in de metaverse.

Note to press, not for publication:
 
For more information and/or images, please contact Kurt Peeters