PERSBERICHT: ‘De redders van Ruigrijk’, een nieuw sprookje voor de Efteling

26/02/2021

De Nederlandse presentator en theatermaker Marc de Hond schreef een nieuw sprookje voor de Efteling. Het verhaal wordt uitgebracht als (tactiel) prentenboek en voorleesboek.

Share:

Dit voorjaar wordt het nieuwe sprookje ‘De redders van Ruigrijk’ uitgebracht in boekvorm. Daarin gaan hoofdpersonen Rutger, in een rolstoel, en Ella, slechtziend, de strijd aan met draak Naga om de inwoners van Ruigrijk te beschermen. Het sprookje ontstond na intensief contact tussen de Nederlandse presentator en theatermaker Marc de Hond en de Efteling over (fysieke) toegankelijkheid. De Hond droomde van een inclusief sprookje speciaal voor de Efteling. Als hoeder van het sprookje brengt de Efteling ‘De redders van Ruigrijk’ uit, zodat álle kinderen het avontuur van Rutger en Ella kunnen beleven. ‘De redders van Ruigrijk’ verschijnt dit voorjaar als prentenboek, tactiel prentenboek, voorleesboek en animatie video.

“Ik vind het fantastisch dat dit sprookje wordt uitgebracht. Marc heeft altijd met plezier samengewerkt met de Efteling en dit is een ontzettend mooie bekroning op die samenwerking. Vlak voor zijn overlijden heeft hij duidelijk laten weten dat dit een van zijn laatste wensen was. Ik ben erg trots en dankbaar dat de Efteling op deze manier zijn naam vereeuwigt. Ik kan niet wachten om het eerste exemplaar te zien,” vertelt Marcs weduwe Remona de Hond-Fransen. 

Samenwerking Marc de Hond en de Efteling

Jarenlang genoten presentator en theatermaker Marc de Hond en zijn gezin van de Efteling. De inspiratie over toegankelijkheid die hij daarbij kreeg, deelde hij met de Efteling. De Hond werd op die manier een zeer gewaardeerde bezoeker en sparringpartner.

“In 2017 leerde ik Marc kennen. Er was een goede klik omdat we een gezamenlijke interesse hadden, namelijk het belang van fysieke toegankelijkheid. Marc heeft ons daarover geadviseerd, maar was ook betrokken bij interne inspiratiesessies. Dit jaar opent de Efteling Nest!, een inclusieve speeltuin dat zijn toegankelijke karakter te danken heeft aan het initiatief en de adviezen van Marc. We hebben elkaar geïnspireerd en hierdoor kwam hij op het idee van een sprookje voor de Efteling. Het is geweldig dat we dit verhaal eindelijk met de buitenwereld delen,” vertelt Koen Sanders, Directeur Commercie, Creatie & Ontwikkeling bij de Efteling. 

Tactiel prentenboek

‘De redders van Ruigrijk’ wordt onder andere uitgegeven als tactiel prentenboek. Dit boek wordt gemaakt voor kinderen met een visuele, auditieve of communicatieve beperking. Hierbij zijn de illustraties voelbaar en wordt de tekst zowel in drukletters als in braille weergegeven. Om ervoor te zorgen dat kinderen (in de klas) samen en tegelijk het sprookje kunnen beleven, worden de gewone en tactiele versies nauwkeurig op elkaar afgestemd. Het tactiele prentenboek wordt gerealiseerd door Stichting PrentenboekenPlus. Zij zijn gespecialiseerd in het ontwikkelen van inclusieve prentenboeken. Het gewone prentenboek en voorleesboek worden uitgegeven door Uitgeverij Unieboek Het Spectrum.

Het verhaal ‘De redders van Ruigrijk’

Er was eens een jongen met een grote droom. Rutger wilde de sterkste en stoerste ridder van het land worden. Maar Rutger kon niet lopen en zat in een rolstoel. Hij ging graag samen met zijn buurmeisje Ella, die niet kon zien, op pad. Samen oefenden ze om ridder te worden. Op een dag staan ze oog in oog met draak Naga die bewoners van Ruigrijk in z’n greep heeft. Samen gaan ze de strijd aan! Lukt het hen om iedereen te redden?

Note to press, not for publication:

For more information and/or images, please contact Kurt Peeters