PERSBERICHT: De Efteling opent Speelbos Nest!

31/05/2021

Tegelijkertijd met de opening van het nieuwe speelbos wordt het inclusieve sprookje 'De redders van Ruigrijk' in verschillende boekvormen uitgebracht.

Share:

Vanochtend werden in de Efteling – op de 69e verjaardag van het attractiepark – de poorten van het nieuwe Speelbos Nest! geopend. De aanwezige kinderen ontdekten naar hartenlust de drakentoren met een glijbaan gethematiseerd als drakentong en een rolstoeltoegankelijke glijbaan, een speeltuin-waterbed, een groot zeeschip en een bijna 80 meter lang vlonderpad dat het speelbos omringt en uiteraard toegankelijk is met een rolstoel.

Om Speelbos Nest! toegankelijk en geschikt te maken voor álle kinderen, is advies ingewonnen bij Marc de Hond (auteur, theatermaker en rolstoelbasketbalspeler) en Stichting het Gehandicapte Kind. Fons Jurgens, algemeen directeur van de Efteling: “We kunnen nu gerust stellen dat Speelbos Nest! een plek is waar álle jonge durfals naar hartenlust kunnen spelen, zich kunnen ontwikkelen en klaarstomen voor hun eerste achtbaanervaring. Het speelbos staat vol met bekende elementen van de grote achtbanen uit het Ruigrijk, is een belangrijke toevoeging voor de jongste bezoekers van het attractiepark en voor de Efteling een volgende stap op het gebied van toegankelijkheid. Persoonlijk ben ik ook trots op de plek in het speelbos waar kinderen zich even kunnen terugtrekken en waar minder prikkels zijn door specifieke keuzes in kleurgebruik en thematisering. Maar ook op het bijpassende horecapunt waar ouders van spelende kinderen vanaf het terras hun kroost plezier kunnen zien maken.”

Boekpresentatie De redders van Ruigrijk

Direct gekoppeld aan het speelbos is het sprookje De redders van Ruigrijk, geschreven door Marc de Hond. Kort voor zijn overlijden rondde hij dit inclusieve sprookje af en de Efteling beloofde dit uit te geven. Vlak voordat de poorten van Nest! open gingen, kreeg Remona de Hond-Fransen een exemplaar van het prentenboek en voorleesboek uitgereikt. Remona de Hond-Fransen: “Marc was enorm trots op de samenwerking met de Efteling én op het sprookje. Het was zijn droom dat er ook een sprookjesfiguur met een beperking zou bestaan.”

Sprookje in vier verschijningsvormen

Vanaf vandaag is het sprookje van Marc de Hond als animatievideo, voorleesboek en prentenboek verkrijgbaar in Nederland. De redders van Ruigrijk wordt in boekvorm uitgegeven door Uitgeverij Unieboek Het Spectrum. Na de zomer verschijnt het sprookje ook als tactiel prentenboek, voor kinderen met een visuele, auditieve of communicatieve beperking. Het tactiele prentenboek wordt gerealiseerd door Stichting PrentenboekenPlus. Stichting Natuurpark de Efteling biedt het tactiele, samen met het reguliere prentenboek, aan bij 250 basisscholen in Nederland. Op die manier kunnen straks kinderen in de klas het inclusieve sprookje kunnen beleven.

Het verhaal De redders van Ruigrijk

Er was eens een jongen met een grote droom. Rutger wilde de stoerste ridder van het eiland Ruigrijk worden. Maar Rutger kon niet lopen en zat in een rolstoel. Hij ging graag samen met zijn buurmeisje Ella, die niet kon zien, op pad. Samen oefenden ze om ridder te worden. Op een dag staan ze oog in oog met draak Naga die de bewoners van Ruigrijk in z’n greep heeft. Samen gaan ze de strijd aan! Lukt het hen om iedereen te redden?

Note to press, not for publication:

For more information and/or images, please contact Kurt Peeters