PERSBERICHT: AZ Monica neemt deel aan wereldwijde haalbaarheidsstudie voor nieuwe PEEK-knieprothese

30/08/2021

Orthopedisch kniespecialist Prof. Dr. Peter Verdonk werkt via Orthoca, het orthopedisch centrum van het AZ Monica, mee aan een wereldwijd klinisch onderzoek naar PEEK-knieprotheses.

Share:

Het onderzoek moet de veiligheid en de doeltreffendheid van PEEK (polyetheretherketon) beoordelen. Op dit ogenblik kregen reeds zeven patiënten ter wereld een nieuwe, volledig uit polymeer bestaande PEEK-OPTIMA-knieprothese geïmplanteerd. Het AZ Monica neemt met de Orthoca-associatie deel aan het onderzoek om de meest hoogstaande orthopedische zorgen te kunnen aanbieden.

De PEEK-knieprothese biedt een modern en metaalvrij alternatief voor de standaard kobalt-chroom prothese. De nieuwe prothese draagt bij tot het behoud van de botdichtheid, vermijdt klachten van patiënten over metaalgevoeligheid en in het bijzonder nikkelallergie, weegt lichter en heeft een lange levensduur.

In België werd recent de eerste PEEK-OPTIMA-implantatie door Prof. Dr. Verdonk van Orthoca, het orthopedisch centrum binnen het AZ Monica, gerealiseerd. Prof. Dr. Verdonk: “Dit wereldwijde onderzoek is een spannende mijlpaal en we zijn voorzichtig optimistisch over de verwachte resultaten. De mogelijk verbeterde patiënttevredenheid van een metaalvrij implantaat maakt dit tot een belangrijke vooruitgang in de orthopedische technologie.”

De studie naar de voordelen van PEEK en de specialisering van Orthoca kaderen in de evolutie van de campus in Antwerpen naar een Focused Clinic, met toegespitste en efficiënt georganiseerde zorg, zowel voor als na de operatie.

De PEEK-OPTIMA-prothese werd ontwikkeld door Maxx Orthopedics. Ashesh Shah, CEO van Maxx Orthopedics: “We vroegen ons af hoe we de patiënttevredenheid aanzienlijk konden verbeteren en PEEK-OPTIMA is mogelijk de oplossing. We gebruiken een beproefd materiaal op een nieuwe manier om hopelijk de botkwaliteit en de levensduur van de prothese te verbeteren.”

De resultaten van het klinische onderzoek worden over ruim twee jaar verwacht.

Note to press, not for publication:

For more information and/or images, please contact Kurt Peeters