PERSBERICHT: AZ Monica livestreamt schouderoperatie voor internationale studenten

02/09/2021

Share:

Orthopedisch chirurg Prof. Dr. Olivier Verborgt van Orthoca, het orthopedisch centrum van het AZ Monica, zal op woensdag 1 september een schouderprothese-ingreep livestreamen met een zogenaamde HoloLens, een augmented reality bril. Het is voor het eerst dat de HoloLens-techniek wordt ingezet als onderwijsinstrument voor een groep internationale studenten.

De chirurg zal de schouderprothese-ingreep uitvoeren en uitzenden tijdens een interactief college voor een 100-tal studenten. Prof. Dr. Verborgt: “Terwijl voorheen studenten en jonge chirurgen vanuit heel Europa met het vliegtuig naar ons afreisden om in ons operatiekwartier te komen kijken, kunnen ze nu op afstand en met velen tegelijkertijd de operatie door mijn ogen mee volgen. Op deze manier krijgen jonge collega’s een preciezer inzicht in wat er tijdens de ingreep gebeurt.”

HoloLens

De HoloLens ziet eruit als een gewone bril, maar via de computer kunnen studenten volgen wat de chirurg door de bril ziet, inclusief geluid. Toeschouwers kunnen vragen stellen en daar ook een antwoord op krijgen. De chirurg kan hologrammen van de anatomie en de geplande chirurgie gemakkelijk delen via de livestream. Zo kan de exacte locatie van de botten, spieren, zenuwbanen en bloedvaten op een zeer heldere manier getoond worden aan de studenten. Initieel werd de HoloLens dan ook ingezet voor accuratere behandeling van de patiënt, maar nu dus ook als teaching tool.

Note to press, not for publication:
 
For more information and/or images, please contact Kurt Peeters