PERSBERICHT: AZ Monica leert personeel omgaan met agressie

15/09/2021

Meermaals per week krijgt het AZ Monica te maken met ernstige agressie door patiënten, zowel verbaal als fysiek. Daar wil het Antwerpse ziekenhuis zijn medewerkers beter tegen beschermen.

Share:

Het AZ Monica start vanaf morgen, donderdag 16 september, een nieuwe opleiding voor het ziekenhuispersoneel om op een professionele manier te leren omgaan met vormen van verbaal en fysiek geweld. 

Alleen al dit jaar (tot 31 juli 2021) werd het ziekenhuis met campussen in Deurne, Antwerpen en Linkeroever geconfronteerd met 58 gevallen van agressie ten overstaan van een medewerker of een bezoeker. Terwijl het totale aantal meldingen vorig jaar amper 47 bedroeg – wat toen weliswaar een uitzonderlijke periode was omwille van de covidpandemie.

Ilse Adriaenssens, preventieadviseur bij het AZ Monica: “Agressie vanwege patiënten of familieleden van patiënten tegenover ziekenhuispersoneel komt vaker voor dan de meeste mensen denken. De oorzaak is meestal onzekerheid, onwetendheid, angst of pijn. Daarnaast moeten we als ziekenhuis situaties die agressie kunnen uitlokken zoveel mogelijk vermijden, zoals lange wachttijden of een gebrek aan informatie voor de patiënt. Ook taalproblemen kunnen makkelijk leiden tot conflicten. Maar het gebeurt ook dat patiënten overgaan tot agressie om hun zin door te duwen.”

‘Ik kan tegen een stootje…’

Met de slogan ‘Ik kan tegen een stootje, maar agressie gaat een stap te ver!’ moedigt het AZ Monica haar medewerkers aan om de opleiding tegen agressie te volgen. Cursisten leren de valkuilen bij agressie te herkennen en agressieve situaties te ontmijnen door passend te reageren. De cursus rond verbale agressie is bestemd voor alle ziekenhuismedewerkers. De opleiding over fysieke agressie is specifiek bedoeld voor kritieke diensten, zoals de bewakingsdienst, de spoeddienst, de psychiatrische afdeling, nachtverpleegkundigen en geriatrische verpleegkundigen.

Note to press, not for publication:

For more information and/or images, please contact Kurt Peeters