Het AZ Monica is een van de eerste ziekenhuizen in ons land, en het allereerste in Antwerpen en wijde omgeving, dat de modernste endoscopische apparatuur die er op de markt is inzet voor de behandeling van rugklachten. De innovatieve endoscopische camera van de Duitse producent Richard Wolf wordt gebruikt bij operatie van geknelde zenuwen, een zogenaamde decompressie. De minuscule camera heeft een diameter van amper 8 mm, in plaats van doorgaans 16 tot 20 mm voor een procedure via tubes – zoals in het AZ Monica wordt toegepast – of zelfs 25 tot 50 mm voor een klassieke microdiscectomie. Door de minimale huid- of weefselverwonding is het trauma voor de patiënt beperkt en wordt het genezingsproces behoorlijk ingekort.
Dankzij de kleine afmetingen van deze nieuwe endoscopische instrumenten kunnen operaties sneller worden uitgevoerd, en is er een verlaagd risico op complicaties, zoals infecties. Campus Deurne van het AZ Monica is, op aangeven van neurochirurg dr. Gregory Kesteloot, het eerste centrum in Antwerpen dat gebruikmaakt van de revolutionaire endoscopen bij rugoperaties. In de ons omgevende landen en in de rest van de wereld wordt deze techniek al jaren aangeboden, terwijl dit in België tot nu toe beperkt is gebleven.
Dr. Kesteloot: “We gebruiken de nieuwe endoscopische instrumenten van Richard Wolf voornamelijk voor het wegnemen van druk op rugzenuwen, een probleem dat veelvuldig voorkomt. Ik heb voor het eerst kennisgemaakt met de techniek via mijn mentor dr. Peter Van Daele. Het grote voordeel is dat de impact voor de patiënt, zoals beschadiging van spierweefsel en de facetgewrichten, beperkt blijft en dat grotere operaties achteraf vaak vermeden kunnen worden. Vermits de wonde en weefselschade kleiner zijn, kan de revalidatie sneller starten, doorgaans al na enkele weken. De kans op wondinfecties is eveneens kleiner. We mogen ons hiermee koploper noemen, zeker in de regio Antwerpen waar we als eerste en voorlopig enige zijn.”
Lieven Dhaenens, Director Endoscopie bij Richard Wolf: “Minimaal invasieve chirurgie heeft de chirurgie ingrijpend veranderd. Endoscopische procedures, die zich oorspronkelijk eerder beperkten tot de buikholte, hebben zich uitgebreid tot andere gebieden. Onze apparatuur en instrumentarium worden voortdurend verder ontwikkeld, zowel voor snelle behandelingen en genezing als om de chirurg te ontlasten.”