PERSBERICHT: AZ Monica doet screening naar hartritmestoornissen op Wereldhartdag

28/09/2021

Share:

Morgen, woensdag 29 september, is het Wereldhartdag. Wereldwijd wordt op deze dag aandacht besteed aan hoe we het belangrijkste orgaan van ons lichaam gezond kunnen houden en zo hart- en vaatziekten kunnen voorkomen.

“Hartritmestoornissen kunnen een sluimerende oorzaak zijn voor beroertes”, waarschuwt Dr. Carl Gillebert, cardioloog bij het AZ Monica. “Voorkamerfibrillatie is verantwoordlijk voor 20 à 30% van alle beroerts. Deze ritmestoornis blijft vaak onder de radar omdat veel mensen hiervan helemaal geen klachten ondervinden. Een tijdige diagnose zou ernstige gevolgen zoals een beroerte voor een belangrijk deel kunnen voorkomen. Daarom roepen we onze patiënten en bezoekers op om op Wereldhartdag een eenvoudige en snelle test te laten doen in het ziekenhuis, waarbij het hartrime gecontroleerd zal worden.”

De test gebeurt met een nieuw, patiëntvriendelijk toestel. Het volstaat om een metalen staaf (Diagnostick) gedurende een minuut met beide handen vast te grijpen. Terwijl het apparaat wordt vastgehouden laten indicatoren de hartslag zien. Na een minuut zal het apparaat het resultaat van de meting weergeven. Een groen symbool betekent dat er op het moment van de meting geen stoornis is gededecteerd. Een rood symbool geeft aan dat er een stoornis aanwezig was. In dat geval zal bij deze persoon aansluitend kosteloos een elektrocardiogram (ECG) uitgevoerd worden in het ziekenhuis, en zal een arts beoordelen of een verdere opvolging aangewezen is. 

Het toestel kan ook nuttig zijn om ritmestoornissen te documenteren bij patiënten die slechts sporadisch (bijvoorbeeld enkele keren per maand) last hebben van hartkloppingen. In de toekomst zal de staaf eventueel voor een bepaalde periode aan de patiënt kunnen worden meegegeven. De patiënt kan dan thuis, op het werk of waar dan ook, elk moment van de dag een meting uitvoeren.

De test zal beschikbaar zijn voor patiënten en bezoekers in campus Deurne op woensdag 29 september tussen 10 en 16 uur. Aanmelden aan het onthaal is niet nodig.

Note to press, not for publication:
 
For more information and/or images, please contact Kurt Peeters