Patiënt en (digitale) schilder Jan Verheyen stelt werken tentoon in AZ Monica campus Antwerpen

17/04/2024

Share:

Vanaf zaterdag 20 april is gedurende twee opeenvolgende weekends het werk van kunstenaar Jan Verheyen te ontdekken in campus Antwerpen. Na een herseninfarct, met als gevolg een verlamming van de linkerkant, en een uitdagende revalidatie in het AZ Monica vond Verheyen kracht in kunst. De Antwerpenaar toont zijn veerkracht in deze unieke tentoonstelling van overwegend digitale werken in campus Antwerpen. Tevens zal tijdens de openingsvernissage, op vrijdag 19 april, de gloednieuwe cafetaria van de campus voor deze gelegenheid voor het eerst in gebruik genomen worden.

In maart 2023 werd muzikant, gitarist, tekenaar en schilder Jan Verheyen (68) getroffen door een herseninfarct. Hierdoor is hij verlamd in zijn linkerarm en -been. In april kwam hij terecht in Apra, de revalidatieafdeling van het AZ Monica, waar hij begon aan een intensief revalidatietraject. Het is in deze periode dat Verheyen op het idee kwam om een speciale expo te ontwikkelen in het ziekenhuis.

Jan Verheyen: “Al snel drong het tot me door dat gitaar spelen waarschijnlijk niet meer zou lukken. In mijn vrije tijd, tussen kine-, ergo- en logotherapie, ben ik beginnen tekenen op mijn digitale tablet. Wanneer ik inlog, voel ik me meteen in mijn atelier. Na de revalidatieperiode ben ik weer analoog beginnen werken. Ik wilde deze expo maken, met voornamelijk digitaal werk, bedoeld als opsteker voor andere patiënten.”

De unieke expositie is vrij te bezoeken in campus Antwerpen op 20 en 21 april, en op 27 en 28 april, telkens tussen 14 en 19 uur.

Iedereen welkom in de nieuwe cafetaria

Tegelijkertijd met de tentoonstelling van Jan Verheyen, opent het ziekenhuis de deuren van de nieuwe cafetaria op het gelijkvloers in de nieuwe S-vleugel van campus Antwerpen. De cafetaria is niet alleen bestemd voor patiënten, bezoekers en personeel, ook buurtbewoners en toevallige voorbijgangers zijn welkom. De glazen buitenwanden geven de cafetaria een open, toegankelijke uitstraling. De ruime cafetaria telt 80 zitplaatsen binnen en 60 buiten op het overdekte terras.

Het aanbod bestaat onder andere uit warme en koude dagschotels, een saladebuffet, soep, broodjes, croque monsieur, fruit, ijs, en warme en koude dranken. In een eerste fase is de cafetaria enkel open op weekdagen, tussen 11 en 14 uur. De automaten (voor bijvoorbeeld koffie en later ook fruitslaatjes, koude gerechten, gebakjes, pralines en smoothies) zijn eveneens buiten deze uren toegankelijk. Op termijn zullen de openingstijden uitgebreid worden. Naast de cafetaria worden ook het centrale infopunt, de uitgebreide wachtzone en de inschrijvingslokketten in gebruikgenomen.

Note to press, not for publication:

For more information and/or images, please contact Kurt Peeters