Nieuwe ziekenhuisvleugel AZ Monica campus Antwerpen officieel geopend

18/01/2024

Share:

Vanmorgen werd de nieuwe S-vleugel van campus Antwerpen van het AZ Monica, gelegen aan het Harmoniepark, officieel geopend door Bart De Wever (burgemeester), Els van Doesburg (schepen van gezondheidszorg), prof. dr. Olivier Verborgt (diensthoofd Orthopedie) en Geert Smits (afgevaardigd bestuurder).

Met de komst van de extra ziekenhuisvleugel zal de campus in Antwerpen zich in de toekomst nog meer focussen op laagvariabele ingrepen voor de disciplines orthopedie, mond-, kaak- en aangezichtschirurgie en pijnbehandeling (‘focused clinics’). In deze medische disciplines heeft het AZ Monica de ambitie om tot de top van Europa te behoren. De nieuwe ziekenhuisvleugel biedt onder meer plaats aan twaalf nieuwe operatiezalen, een vernieuwd en ruim onthaal, en een cafetaria. Daarnaast blijft de campus een afsprakenziekenhuis waar patiënten terechtkunnen voor een (vervolg)consultatie voor allerhande medische disciplines. Ook de gehospitaliseerde en ambulante revalidatiepatiënten blijven in campus Antwerpen omringd met de beste zorgen.

Geert Smits, afgevaardigd bestuurder AZ Monica: “Wij geloven dat focused clinics zullen leiden tot een betere beleving voor medewerkers en patiënten, efficiëntieverhoging en een betere kwaliteit van zorg. Het doel is dat de patiënt een feilloos zorgtraject ervaart, van bij de eerste tot laatste consultatie.“

De geschiedenis van campus Antwerpen gaat terug naar 1930. Toen richtten de Zusters Augustinessen van Maria Middelares de toenmalige Eeuwfeestkliniek op. Het klooster en de bijhorende kapel, en ook de vroegere afdeling nucleaire geneeskunde hebben plaatsgemaakt voor de uitbreiding van de campus.

De nieuwe S-vleugel in cijfers:
  • 6.700 m2 extra oppervlakte
  • 5 bouwlagen, met operatiekwartier op de eerste verdieping
  • 12 hypermoderne operatiezalen
  • 80 kWp zonnepanelen op het dak
  • Ruime cafetaria op gelijkvloers met 80 zitplaatsen binnen en 60 buiten op een overdekt terras
  • Kostprijs: € 25 miljoen

Note to press, not for publication:

For more information and/or images, please contact Kurt Peeters