Minister Verlinden bezoekt AZ Monica campus Deurne

11/04/2024

Share:

Vanmiddag bracht minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden, een bezoek aan de campus in Deurne van het AZ Monica. Zij nam daarbij een kijkje op de werf van de nieuwe ziekenhuisvleugel die eind dit jaar klaar zal zijn. De minister had een gesprek met Geert Smits (afgevaardigd bestuurder), David Thuer (afgevaardigde Medische Raad), Sophie Haverhals (hoofdapotheker) en Dorien Diels (directeur patiëntenzorg). Met het bezoek wil het ziekenhuis het belang van de toekomstige vleugel voor de zorgverlening en de spoedhulp in de regio oost-Antwerpen benadrukken. Ook de toenemende agressie ten overstaan van zorgpersoneel werd onder de aandacht gebracht.

Minister Annelies Verlinden: “Met de nieuwe vleugel van het ziekenhuis zal het zorgpersoneel in de best mogelijke omstandigheden in tal van verschillende specialisaties patiënten kunnen ontvangen. Ook de spoeddienst, met daarbij de integratie van de huisartsenwachtpost, zal kunnen rekenen op een grondige renovatie. De zorg- en hulpverleners staan 24/7 voor ons klaar, dat verdient het grootste respect en dus ook de beste werkomstandigheden. Het AZ Monica maakt met de vernieuwing, renovatie en langetermijnstrategie voor haar verschillende campussen, werk van zorg op maat en dit in een comfortabele en steeds modernere werkomgeving.”

E-Vleugel

Campus Deurne geldt als het acute regionale ziekenhuis voor Antwerpen Oost (Deurne, Borgerhout, Borsbeek, Wommelgem…). De bouw van een extra ziekenhuisvleugel, de zogenaamde E-vleugel, is nodig om de stijgende vraag naar zorg te beantwoorden en om patiënten in een hedendaagse setting te verzorgen. De nieuwe vleugel is bedoeld voor raadplegingen die momenteel plaatsvinden in bijgebouwen, zoals orthopedie en gynaecologie. Ook de dienst medische beeldvorming zal met de komst van de nieuwe vleugel nog efficiënter georganiseerd kunnen worden. Op de eerste verdieping komt een volledig uitgerust ambulant revalidatieplatform, op de tweede de psychiatrische afdeling (zowel voor dag- als meerdaagse opname). De derde, vierde en vijfde verdieping zullen later bestemd zijn voor verpleegafdelingen. Ook de ondergrondse parking zal een belangrijke troef worden voor het ziekenhuis. Het nieuwe gebouw voldoet aan de hedendaagse normen op het vlak van duurzaamheid en ecologie, en er is ruimte voor groen met zelfs een nieuw park vlak naast het ziekenhuis. De ruwbouw van de ziekenhuisvleugel in Deurne is klaar, momenteel wordt er volop gewerkt aan de binnenafwerking.

Renovatie spoedafdeling

Naast de bouw van een nieuwe vleugel krijgt ook de spoedafdeling een grondige renovatie. Wanneer verschillende diensten naar het nieuwe gebouw verhuizen, kan de oppervlakte van de huidige spoeddienst worden verdubbeld, wat een soepelere doorstroming van zorg zal bevorderen. In samenwerking met de huisartsen wordt de huisartsenwachtpost geïntegreerd.

Langetermijnstrategie

Met de bouw van de ziekenhuisvleugel wordt de langetermijnstrategie van het AZ Monica steeds concreter: campus Antwerpen focust op laag-variabele ingrepen (Focused Clinics) en revalidatie; campus Deurne is en blijft het algemene, acute ziekenhuis van Antwerpen Oost.

Geert Smits, afgevaardigd bestuurder AZ Monica: “Door de uitbreiding van onze campus in Deurne, en recent ook in Antwerpen, kunnen we de zorg nog efficiënter organiseren en meer patiënten in optimale omstandigheden ondersteunen. Een uitstekende organisatie van de groeiende medische activiteiten is één van onze speerpunten. Daarnaast wordt de nieuwe vleugel een comfortabele, moderne werkplek voor onze medewerkers.”

Note to press, not for publication:

For more information and/or images, please contact Kurt Peeters