Op woensdag 12 maart gaat Koffie Rombouts voor de 15e keer op zoek naar de beste junior barista van België. In het prestigieuze Kasteel van Namen nemen 13 studenten van vooraanstaande Belgische hotelscholen het tegen elkaar op om de titel van Belgian Junior Coffee Ambassador (BJCA) 2025 te veroveren.
De BJCA-wedstrijd maakt deel uit van een uitgebreid koffie-opleidingsprogramma voor hotelscholen. Na een theoretische module worden de geselecteerde studenten – één per school – uitgedaagd om onder het toeziend oog van een professionele jury vier espresso’s, vier cappuccino’s en twee ‘slow coffees’ (filterkoffie) te bereiden, geheel volgens de regels van de kunst. Daarnaast moeten ze hun smaakvaardigheden bewijzen in een uitdagende ‘cup tasting’-proef.
Dit jaar nemen 13 scholen deel: 8 uit Vlaanderen en 5 uit Wallonië. De jury bestaat uit nationale en internationale koffie-experts, met als bijzondere gast Werner Loens, voormalig directeur van de Michelingids.
Hoofdprijs: een koffiereis naar Brazilië
De winnaar van de BJCA 2025 wordt beloond met een exclusieve reis naar Brazilië, hét koffieland bij uitstek, samen met zijn of haar begeleidende leraar. De prijs wordt persoonlijk overhandigd door de broers Walter en Ednilson Alves Dutra, die samen 650 hectare aan koffieplantages beheren. Zij leveren de beste Braziliaanse koffie aan Rombouts. Daarnaast krijgen alle finalisten een inspirerende lezing van Werner Loens over het onderwerp: ‘Hoe een ster bekomen’.
Koffie Rombouts: passie voor koffievakmanschap
Als toonaangevend Belgisch koffiemerk zet Rombouts zich al jarenlang in voor een degelijke baristaopleiding. De wedstrijd onderstreept het belang van vakmanschap en creativiteit in de koffiesector.
“Met deze competitie willen we als Belgisch familiebedrijf onze kennis en passie delen met de jonge generatie en de horeca-professionals van morgen,” zegt Xavier Rombouts, afgevaardigd bestuurder bij Koffie Rombouts. “We willen hen laten ontdekken dat koffie niet alleen voor de gastronomie is, maar ook een bron van creativiteit kan zijn. De aanwezigheid van Werner Loens toont aan hoe belangrijk koffie is binnen de horecawereld.”
Deelnemende hotelscholen 2025
- COLOMAplus, Mechelen
- EHPN, Namen
- GO! Campus Wemmel
- Hotelschool Hasselt
- Hotelschool Turnhout
- Institut Notre-Dame, Fleurus
- Ipes, Aat
- LPETH, Saint-Ghislain
- PIVA, Antwerpen
- Saint-Joseph, Trois-Ponts
- Site-A, Aarschot
- Ter Duinen, Koksijde
- Ter Groene Poorte, Brugge