AZ Monica breidt educatieve reizen voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel uit

28/11/2024

Share:

Na een succesvolle eerste educatieve reis eerder dit jaar naar Tenerife, zal AZ Monica de komende jaren door steun van Erasmus+ nog meer internationale leerprogramma’s aanbieden voor patiënten met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en hun familieleden. Dit unieke project stelt deelnemers in staat om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, lotgenoten te ontmoeten en de gevolgen van hun hersenletsel beter te begrijpen en te managen.

Succesvolle start: educatieve reis naar Tenerife

Eerder dit jaar vertrok een eerste groep NAH-patiënten naar Tenerife voor een verblijf in een zorghotel. Daar kregen ze de kans om hun vaardigheden te versterken en een nieuwe verbinding met de maatschappij aan te gaan. De positieve ervaring met dit pilootproject heeft geleid tot een uitbreiding van het programma met diverse reizen tot 2027, nu de tweede aanvraag bij Erasmus+ is goedgekeurd.

Vooral NAH-patiënten met restverschijnselen die niet zichtbaar zijn, hebben een grote behoefte aan educatie en lotgenotencontact. Zij moeten hun manier van deelnemen aan de samenleving vaak volledig herzien. Daarom is er een sterke behoefte aan informatie en ondersteuning, zowel voor de patiënten zelf als voor hun familieleden en mantelzorgers, om beter om te gaan met de gevolgen van NAH en deze beter te begrijpen.

Greet Dierckx, psycholoog-neuropsycholoog bij AZ Monica en een van de initiatiefnemers van de educatieve reizen voor NAH-patiënten: “Onze aanpak is bijzonder vanwege de co-creatieve samenwerking met mensen met NAH en hun mantelzorgers bij het opzetten van internationale educatieve trajecten. We werken samen om programma’s te creëren die écht aansluiten bij hun behoeften.”

Educatieve reizen met nadruk op Brain Health en talentontwikkeling

De nieuwe educatieve programma’s van AZ Monica richten zich op de thema’s Brain Health en talentontwikkeling. Naast dagelijkse activiteiten zoals yoga, droogduiken, wandelingen en workshops over breinvriendelijk leven, biedt het programma ruimte voor interactie met lokale partners en aanpassingen op maat. De reizen vinden plaats op inspirerende locaties die leren en herstel bevorderen.

Dierckx legt uit: “We willen onze patiënten niet alleen medisch ondersteunen, maar ook hun groei en zelfredzaamheid bevorderen door hen de kans te bieden om in het buitenland te leren. Deze ervaringen geven hen vertrouwen en veerkracht en hebben een positieve impact op hun omgeving.”

Verbeterde levenskwaliteit en sociale integratie

Dankzij het op maat gemaakte reisprogramma is er een merkbare toename in de levenskwaliteit van deelnemers. Dr. Phyllis Vanwalleghem, neuroloog bij AZ Monica, licht toe: “Na deze reizen zien we dat deelnemers vaker fysiek actief zijn, bewuster omgaan met slaap en voeding, en meer positieve sociale contacten hebben. Deze elementen dragen bij aan een gezondere en meer gebalanceerde levensstijl voor zowel de patiënten als hun mantelzorgers.”

Geplande reizen 2024-2025

AZ Monica heeft volgende educatieve reizen gepland:

  • 1 – 7 december 2024 en 27 april – 3 mei 2025: Tenerife, voor mensen met NAH en hun begeleiders. Focus op Brain Health en (internationaal) lotgenotencontact.
  • 2 – 8 maart 2025: Spanje, voor mantelzorgers van mensen met een chronische neurologische aandoening. Focus op lotgenotencontact en veerkracht.
  • 5 – 11 april 2025: Frankrijk, voor mensen met NAH. Thema: neurodiversiteit en lotgenotencontact.
  • 25 – 31 mei 2025: Italië, voor mensen met Parkinson. Focus op beweging en (internationaal) lotgenotencontact.
  • Zweden: Flexibele individuele reizen met aandacht voor mindfulness en persoonlijke ontwikkeling voor mensen met NAH.

Deelname en meer informatie

De reizen staan open voor patiënten van AZ Monica en hun mantelzorgers. Voor meer informatie over deelname en de programma’s, kunt u contact opnemen met de afdeling Neurologie van AZ Monica.

Note to press, not for publication:
 
For more information and/or images, please contact Kurt Peeters